Blog

Hogyan válasszon kandallót?

2020.10.27 09:09
Hogyan válasszon kandallót?

Szeretne egy kandallót, ez már biztos. Nagyszerű döntés, hiszen utánozhatatlan hangulatot ad majd otthonának! Úgy is mondhatnánk: a kandallónak köszönhetően, lesz miért várni a telet… De a vágy és a szándék nem elég, ahhoz, hogy biztonságos, magas minőségű, esztétikus kandalló mellett döntsön. Haladjon az alábbi szempontok mentén kandallóválasztás előtt, és befektetése garantáltan megtérül majd!

Kandallót nem rövidtávra, hanem jó eséllyel évekre választ

Kandallót az ember hosszútávra vásárol, így az első lényeges szempont mindig a minőség. Olyan gyártók termékeit válassza, akik már komoly szakértői referenciával bírnak, csúcsminőségű anyagokból dolgoznak. Kandallók esetén nagyon igaz a mondás, hogy mindig az olcsóbb lesz végül a drágább… Forgalmazók közül is olyan mellett érdemes letenni a voksát, aki erős szakmai háttérrel rendelkezik, az értékesítő csapat pedig szakmailag felkészült, felteheti nekik a kérdéseit, és megbízható választ is kap rájuk. A Kandallócenteren csak ellenőrzött minőségű termékek közül választhat, így biztos lehet abban, hogy hosszú élettartamú, megbízható terméket fog vásárolni. 

Hova kerül a kandalló? A kiválasztott helyiség paraméterei

Ha még nem tudja, pontosan hol lesz a kandalló helye - akkor érdemes felmérni a lehetőségeket. Általában közös terekbe szokás kandallót építeni, mint a nappali, ez a leggyakoribb választás, esetleg nagyobb olvasó-/ pihenőszoba, szélesebb ebédlő vagy hall is szóba jöhet.

Ha már biztos benne, hova kerül a kandalló - ismerje pontosan az adott tér méreteit, ezt ugyanis majd össze kell vetni a kandalló teljesítményével, hogy képes-e kifűteni a választott szobát.

FONTOS!

  • A kandalló az ülőbútorokkal szemben kerüljön beépítésre.
  • A kémény elhelyezkedése és keresztmetszete befolyásolja a kandalló elhelyezkedését.
  • Érdemes legalább 3 m távolságnak meglennie a kandalló és a szemközti falsík közt.

A kandalló megjelenése: válasszon az alapstílusok közül!

Otthona stílusa, illetve az elérni kívánt hangulat is meghatározza, milyen kandalló mellett érdemes letennie a voksát.

Kandalló alapstílusok:

Minimalista - Modern otthonokba illő kandallóstílus a letisztult dizájn kedvelőinek. Egyenes vonalak, fekete, fehér, illetve fémes színek, keskeny keretek, szögletes formák jellemzik.

Rusztikus - A régies hangulat kedvelőinek ajánlott kandallótípus. Vonalvezetésében a vidékies hangulatot hozza, ezzel nemcsak meleget ad, hanem családias érzést is biztosít a házban. Régebbi építésű és kialakítású otthonokba való igazán.

Klasszikus - Letisztult, de nem modern megoldás, amely szinte bármely otthonba illik. A tiszta, de nem minimalista skandináv stílus rajongóinak remek választás, ahol mindennek helye, szerepe van az otthonban.

FONTOS!

  • Mivel a kandalló meglehetősen látványos szereplő lesz otthonában, fordítson a stílus megválasztására is kiemelt figyelmet!
  • Emellett lényeges, hogy ne uralja az egész teret a kandalló, inkább csak illeszkedjen harmonikusan a képbe – ez mind a stílus, mind a méret megválasztásában lényeges szempont.

A kandalló funkciója – hangulatteremtő vagy fontos fűtőeszköz?

Ma már sokkal gyakrabban választják fűtőeszközként, mint kizárólag hangulatteremtésre. Egy kandallóval akár a teljes ház fűtése is kivitelezhető, amellett persze, hogy kellemes, otthonos érzetet adó funkcióit is ellátja.

  • Ha kimondottan a tűz látványa miatt szeretne kandallót, de nem lényeges fűtőeszközként, válasszon nyitott égéstérrel rendelkező kivitelt. Itt a tűz látványában közvetlenül gyönyörködhet, nincs áttetsző válaszfal, azonban a kandalló fűtési hatásfoka nem magas, csak 15% környékén mozog.
  • Ha hatékony fűtőeszközként szeretne kandallót otthonába, a zárt égésterű megoldás javasolt. Ezek a kandallók jóval magasabb, 50-90% közti fűtési hatásfokkal rendelkeznek. A tűz látványát persze itt is élvezheti, csak egy hőre nem reagáló kerámiaüvegen keresztül; egyes kivitelek ajtóval zárhatók.

Prémium minőségű kandallók esetén a tűztér öntöttvas és samottbéléssel ellátott acéllemezből áll. Ha ilyen kandallót választ, elkerülheti a megszokott kellemetlenséget: gyors leégés és kihűlés, vagyis, amikor hirtelen meleg lesz, aztán pillanatok alatt kialszik a tűz. Ezek a készülékek már szabályozhatók, a fűtés kényelmesebb és egyben takarékosabb is, miközben a kandalló által biztosított meleg nemcsak kellemes, hanem egyenletes is.

Több helyiséget is kifűtene kandallójával? Nézzük a lehetőségeket!

Légfűtéses kandallók

A légfűtéses kandallók hőjének 30-40%-a közvetlenül az üvegfelületen, illetve egyes esetekben a kandallóburkolaton keresztül jut el a környezetbe. 60-70%-a pedig a meleg levegőnek a helyiség hideg levegőjéből keletkezik: a magasabb fajsúlyú hideg levegő beáramlik a kandalló alján kialakított nyílásokon, majd felhevülve kiáramlik a szellőzőnyílásokon, és a fajsúly-csökkenés következtében, felfelé száll. Vagyis felmelegített formában visszajut a szoba légterébe, és ezzel nemcsak a fűtőtest közelében, hanem a helyiség távolabbi pontjain is kellemes meleget eredményez.

Úgynevezett légcsatornázható kandallókkal több helyiség fűtése is lehetővé válik: egy speciális kandalló ventilátor hőszigetelt csőhálózaton keresztül juttatja el a meleg levegőt a kandallótól távolabb eső helyiségekbe is.

FONTOS!

  • Vegye figyelembe az alábbi szempontokat kandallóvásárlás előtt: fő- vagy kiegészítő fűtőeszköz lenne-e a kandalló; a kémény belmérete; illetve a fűteni kívánt helyiségek összterülete.

Vízteres (központi fűtéses) kandalló

Ezt a kandallótípust a ház meglévő fűtésrendszerére csatlakoztathatja, hogy önállóan elláthassa az egész ház fűtését, továbbá akár melegvíz-ellátását is. Az úgynevezett vízteres kandallóhoz puffertartály is javasolt, hiszen ez későbbi felhasználásra el tudja tárolni a felmelegített vizet. 

FONTOS!

  • Vegye figyelembe az alábbi szempontokat kandallóvásárlás előtt: fő- vagy kiegészítő fűtőeszköz lenne-e a kandalló; a kémény belmérete; illetve a fűteni kívánt helyiségek összterülete; a hőleadó felületek összteljesítménye; nyitott vagy nyomás alatti rendszerben üzemelne-e a kandalló.

Ezek azok a fontos szempontok, amelyek segítenek eldönteni, milyen kandallót válasszon, stílustól a funkciókig, hangulatteremtéstől a teljes ház kifűtéséig.

Ha összeállította az Ön számára legfontosabb jellemzőket, már tudatosabban, célirányosabban nézhet körbe nálunk a megtérülő döntés érdekében.

Találja meg az Önnek legmegfelelőbb terméket!