Blog
2020.10.27 09:09

Hogyan válasszon kandallót?

Hogyan válasszon kandallót?

Szeretne egy kandallót, ez már biztos. Nagyszerű döntés, hiszen utánozhatatlan hangulatot ad majd otthonának! Úgy is mondhatnánk: a kandallónak köszönhetően, lesz miért várni a telet… De a vágy és a szándék nem elég, ahhoz, hogy biztonságos, magas minőségű, esztétikus kandalló mellett döntsön. Haladjon az alábbi szempontok mentén kandallóválasztás előtt, és befektetése garantáltan megtérül majd!

Segítünk a választásban...

Számos szempont van, amit szükséges figyelembe venni a kandalló kiválasztásakor: hatásfok, dizájn, beépíthető kandalló vagy kandallókályha, légfűtéses vagy vízteres… Ezek a szavak így talán idegennek hangzanak, de ne aggódjon! Nem kell szakértővé válnia ahhoz, hogy az Ön számára legjobb kandallót válassza ki. A Kandallócenter munkatársai minden kérdésére készséggel válaszolnak, és segítenek megtalálni az ideális terméket, illetve a szükséges tartozékokat.

Kandallót nem rövidtávra, hanem jó eséllyel évekre választ

Kandallót az ember hosszútávra vásárol, így az első lényeges szempont mindig a minőség. Olyan gyártók termékeit válassza, akik már komoly szakértői referenciával bírnak, csúcsminőségű anyagokból dolgoznak. Kandallók esetén nagyon igaz a mondás, hogy mindig az olcsóbb lesz végül a drágább… Forgalmazók közül is olyan mellett érdemes letenni a voksát, aki erős szakmai háttérrel rendelkezik, az értékesítő csapat pedig szakmailag felkészült, felteheti nekik a kérdéseit, és megbízható választ is kap rájuk. A Kandallócenteren csak ellenőrzött minőségű termékek közül választhat, így biztos lehet abban, hogy hosszú élettartamú, megbízható terméket fog vásárolni. 

Hova kerül a kandalló? A kiválasztott helyiség paraméterei

Ha még nem tudja, pontosan hol lesz a kandalló helye - akkor érdemes felmérni a lehetőségeket. Általában közös terekbe szokás kandallót építeni, mint a nappali, ez a leggyakoribb választás, esetleg nagyobb olvasó-/ pihenőszoba, szélesebb ebédlő vagy hall is szóba jöhet.

Ha már biztos benne, hova kerül a kandalló - ismerje pontosan az adott tér méreteit, ezt ugyanis majd össze kell vetni a kandalló teljesítményével, hogy képes-e kifűteni a választott szobát.

FONTOS!

  • A kandalló az ülőbútorokkal szemben kerüljön beépítésre.
  • A kémény elhelyezkedése és keresztmetszete befolyásolja a kandalló elhelyezkedését.
  • Érdemes legalább 3 m távolságnak meglennie a kandalló és a szemközti falsík közt.

A kandalló megjelenése: válasszon az alapstílusok közül!

Otthona stílusa, illetve az elérni kívánt hangulat is meghatározza, milyen kandalló mellett érdemes letennie a voksát.

Kandalló alapstílusok:

Minimalista - Modern otthonokba illő kandallóstílus a letisztult dizájn kedvelőinek. Egyenes vonalak, fekete, fehér, illetve fémes színek, keskeny keretek, szögletes formák jellemzik.

Rusztikus - A régies hangulat kedvelőinek ajánlott kandallótípus. Vonalvezetésében a vidékies hangulatot hozza, ezzel nemcsak meleget ad, hanem családias érzést is biztosít a házban. Régebbi építésű és kialakítású otthonokba való igazán.

Klasszikus - Letisztult, de nem modern megoldás, amely szinte bármely otthonba illik. A tiszta, de nem minimalista skandináv stílus rajongóinak remek választás, ahol mindennek helye, szerepe van az otthonban.

FONTOS!

  • Mivel a kandalló meglehetősen látványos szereplő lesz otthonában, fordítson a stílus megválasztására is kiemelt figyelmet!
  • Emellett lényeges, hogy ne uralja az egész teret a kandalló, inkább csak illeszkedjen harmonikusan a képbe – ez mind a stílus, mind a méret megválasztásában lényeges szempont.

A kandalló funkciója – hangulatteremtő vagy fontos fűtőeszköz?

Ma már sokkal gyakrabban választják fűtőeszközként, mint kizárólag hangulatteremtésre. Egy kandallóval akár a teljes ház fűtése is kivitelezhető, amellett persze, hogy kellemes, otthonos érzetet adó funkcióit is ellátja.

  • Ha kimondottan a tűz látványa miatt szeretne kandallót, de nem lényeges fűtőeszközként, válasszon nyitott égéstérrel rendelkező kivitelt. Itt a tűz látványában közvetlenül gyönyörködhet, nincs áttetsző válaszfal, azonban a kandalló fűtési hatásfoka nem magas, csak 15% környékén mozog.
  • Ha hatékony fűtőeszközként szeretne kandallót otthonába, a zárt égésterű megoldás javasolt. Ezek a kandallók jóval magasabb, 50-90% közti fűtési hatásfokkal rendelkeznek. A tűz látványát persze itt is élvezheti, csak egy hőre nem reagáló kerámiaüvegen keresztül; egyes kivitelek ajtóval zárhatók.

Prémium minőségű kandallók esetén a tűztér öntöttvas és samottbéléssel ellátott acéllemezből áll. Ha ilyen kandallót választ, elkerülheti a megszokott kellemetlenséget: gyors leégés és kihűlés, vagyis, amikor hirtelen meleg lesz, aztán pillanatok alatt kialszik a tűz. Ezek a készülékek már szabályozhatók, a fűtés kényelmesebb és egyben takarékosabb is, miközben a kandalló által biztosított meleg nemcsak kellemes, hanem egyenletes is.

Több helyiséget is kifűtene kandallójával? Nézzük a lehetőségeket!

Légfűtéses kandallók

A légfűtéses kandallók hőjének 30-40%-a közvetlenül az üvegfelületen, illetve egyes esetekben a kandallóburkolaton keresztül jut el a környezetbe. 60-70%-a pedig a meleg levegőnek a helyiség hideg levegőjéből keletkezik: a magasabb fajsúlyú hideg levegő beáramlik a kandalló alján kialakított nyílásokon, majd felhevülve kiáramlik a szellőzőnyílásokon, és a fajsúly-csökkenés következtében, felfelé száll. Vagyis felmelegített formában visszajut a szoba légterébe, és ezzel nemcsak a fűtőtest közelében, hanem a helyiség távolabbi pontjain is kellemes meleget eredményez.

Úgynevezett légcsatornázható kandallókkal több helyiség fűtése is lehetővé válik: egy speciális kandalló ventilátor hőszigetelt csőhálózaton keresztül juttatja el a meleg levegőt a kandallótól távolabb eső helyiségekbe is.

FONTOS!

  • Vegye figyelembe az alábbi szempontokat kandallóvásárlás előtt: fő- vagy kiegészítő fűtőeszköz lenne-e a kandalló; a kémény belmérete; illetve a fűteni kívánt helyiségek összterülete.

Vízteres (központi fűtéses) kandalló

Ezt a kandallótípust a ház meglévő fűtésrendszerére csatlakoztathatja, hogy önállóan elláthassa az egész ház fűtését, továbbá akár melegvíz-ellátását is. Az úgynevezett vízteres kandallóhoz puffertartály is javasolt, hiszen ez későbbi felhasználásra el tudja tárolni a felmelegített vizet. 

FONTOS!

  • Vegye figyelembe az alábbi szempontokat kandallóvásárlás előtt: fő- vagy kiegészítő fűtőeszköz lenne-e a kandalló; a kémény belmérete; illetve a fűteni kívánt helyiségek összterülete; a hőleadó felületek összteljesítménye; nyitott vagy nyomás alatti rendszerben üzemelne-e a kandalló.

Ezek azok a fontos szempontok, amelyek segítenek eldönteni, milyen kandallót válasszon, stílustól a funkciókig, hangulatteremtéstől a teljes ház kifűtéséig.

Ha összeállította az Ön számára legfontosabb jellemzőket, már tudatosabban, célirányosabban nézhet körbe nálunk a megtérülő döntés érdekében.

Találja meg az Önnek legmegfelelőbb terméket!